4-takt technologie

Dolmar heeft de toekomst
Dolmar is niet alleen bezig met het ontwikkelen van nieuwe technieken, zoals Lithium-ion accuaangedreven tuinmachines. Dolmar is ook continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe 4-takt machines. Tevens wordt er gewerkt aan een 4-takt motor die in meerdere posities gehouden kan worden. Daardoor kunnen meerdere machines uitgevoerd worden met een compacte 4-takt motor. De toepassing van 4-takt motoren in tuinmachines groeit. De voordelen van een lagere uitstoot van schadelijke stoffen, lagere verbruikskosten, een aangenamer geluid en een minder hinderlijke geur maken 4-takt al langer een goed alternatief voor de traditionele 2-takt techniek.

  • Minder uitstoot van schadelijke stoffen
  • Lage verbruikskosten door laag brandstofverbruik
  • Aangenamer geluidsniveau
  • Gemakkelijk bijvullen en onderhouden
  • Explosieve acceleratie
  • Lagere trillingsproductie
  • Minder slijtage door lager toerental
  • Minder hinderlijke geur


Beter voor milieu en gebruiker
De uitstoot van een 4-takt motor is ongeveer 8 keer minder (-88%) dan een vergelijkbare 2-takt motor en voldoet daarmee ruimschoots aan de eisen met  betrekking tot de uitstoot van schadelijke stoffen. Bij een 2-takt machine komt 20% van de benzine onverbrand in de uitlaat. Dit is niet alleen  belastend voor het milieu, maar veroorzaakt ook een hinderlijke geur. Door het kleppensysteem van een 4-takt wordt bijna alle brandstof verbrand alvorens deze in de uitstoot terecht komt. Eén conventionele 2-takt machine produceert bij de start al dezelfde uitstoot als 180 moderne personenauto's. De uitstoot van een 4-takt motor is gelijk aan 10 moderne auto's.
Lage verbruikskosten
Een 4-takt motor verbruikt tot 36% minder brandstof dan een vergelijkbare 2-takt machine. De verbruikskosten zijn daardoor tot 35% lager in vergelijking met de mengsmering van 2-takt motoren.
Aangenamer geluidsniveau
De geluidsproductie van een 4-takt motor is veel aangenamer dan een vergelijkbare 2-takt motor.

Gemakkelijk bijvullen
Bij een 4-takt motor is het niet nodig om een mengsmering aan te maken. De kans op een vastloper door een verkeerde mengsmering is daarom nihil. Tevens is het probleem van een mengsmering die te lang staat en daardoor geen goede smering meer geeft, verholpen. Bij een 4-takt motor wordt de tijd bespaard die de gebruiker bij een 2-takt nodig heeft om de mengsmering aan te maken.

Explosieve acceleratie
De 4-takt motoren van Dolmar kenmerken zich door een explosieve acceleratie. Tevens reageert de machine erg direct op de bewegingen van de gashendel. Daardoor heeft u veel controle over de machine en kunt u snel het toerental van de machine afstemmen op uw werk.


Lagere trillingsproductie
Door minder slagen bij een 4-takt motor worden minder trillingen dan een vergelijkbare 2-takt motor geproduceerd. 
De dagelijkse maximale blootstelling aan vibraties aan de handen en armen is door de Arbo gereguleerd. Twee waardes zijn vastgelegd: de grenswaarde van 5 m/s² en de actiewaarde van 2,5 m/s², beide voor een acht-urige werkdag. Komt het trillingsniveau boven de actiewaarde, dan moet de werkgever een plan van aanpak maken waarin maatregelen zijn vermeld zodat het niveau niet hoger wordt. De realiteit is dat overschrijdingen van beide waardes in de tuinbranche veel voorkomen.

 

 4-takt

2-takt

 

 MS351.4U

 MS3310

Vibratiewaarde a(h) (m/s²)

 2,27

3,90 Minder slijtage door laag toerental 
Een 4-takt motor heeft een lager toerental dan een vergelijkbare 2-takt motor. Door de lagere omwentelingen van de draaiende delen zijn deze aan minder slijtage onderhevig.

Minder hinderlijke geur
Bij een 2-takt motor komt ongeveer 20% van de benzine onverbrand in de uitlaat. De onverbrande benzine produceert een hinderlijke geur. Bij een 4-takt motor wordt bijn 100% van de brandstof volledig verbrand, waardoor een merkbaar aanzienlijk minderlijke geur vrijkomt. Dit is fijner voor de gebruiker en de omgeving.

4-takt machines
Bekijk hier alle beschikbare 4-takt machines.

Aanvragen demomachines
Wilt u zelf de voordelen van een geavanceerde 4-takt tuinmachine ervaren? Stuur een e-mail naar marketing.tuin@makita.nl of neem contact op met een Dolmar dealer bij u in de buurt. U krijgt ruimschoots de tijd om de machine uitgebreid te testen, zodat u kunt beoordelen of de 4-takt machines passen bij uw werkzaamheden.