Rik Boom Nederlands Kampioen Sculptuurzagen 2018

Rik Boom Nederlands Kampioen Sculptuurzagen 2018 Tijdens het NK Carving afgelopen weekend werden maar liefst twee podiumplaatsen door het Dolmar Carving team ingenomen. Rik Boom is met zijn beeld van vechtende hanen Nederlands Kampioen 2018, Sander Boom heeft met zijn zeeschildpadden de derde plaats gehaald.

32e editie
Er waren 20 carving deelnemers. Ze hebben ieder twee kunstwerken gezaagd en werden beoordeeld door een vakjury. Voor één stamstuk kregen de deelnemers enkele uren de tijd om er een prachtig kunstwerk van te maken, uit het tweede stamstuk moest binnen een half uur een sculptuur gemaakt zijn, het zogenoemde speedcarven. Dit jaar was de 32e editie van het Houthakkersfeest.

Samen op het podium

Sander Boom: ‘ik zei vantevoren tegen Rik, als we samen op het podium komen, dat zou mooi zijn. Twee broers samen werkend in hetzelfde vak.’ Sander heeft Rik het vak geleerd en zo waren er dit jaar meer kunstenaars bij het NK. Zij hebben cursus gevolgd bij Boom Woodcarving en nu doen ze mee aan het NK en zijn ze een dag in de week actief aan het carven. ‘Mooi om te zien’, aldus Sander.

Speedcarven
Naast de grote kunstwerken heeft het Dolmar Carving Team ook meegedaan aan het speedcarven. Sander maakte een uil en vos en Rik een flamingo en adelaar.

Voorbereiding
Sander en Rik hebben voordat ze aan zo’n wedstrijd meedoen één idee voor een beeld in gedachten en één idee als backup. Dat idee voor een kunstwerk moeten ze soms aanpassen. Vaak improviseren ze, omdat ze niet weten of het beeld in gedachten wel past in de boomstam die ze krijgen. Sander: ‘Als voorbereiding zoek ik op internet naar allerlei voorbeelden waaruit ik ideeën haal. Daarnaast traint hij met behulp van workshops en demo’s bij hem thuis. Bij demo’s maakt hij vaak al voorbeelden van projecten die hij bij een wedstrijd wil maken. Daarnaast is het materiaal belangrijk. De machines moeten in topconditie zijn. Sander: ’Op een event als de NK moet alles het gewoon goed doen.’