Sander en Rik Boom Nederlands Kampioen Icecarving 2017

Sander en Rik Boom Nederlands Kampioen Icecarving 2017 Op zaterdag 6 januari 2018 werd in Scheveningen het NK Icecarving gehouden. Met behulp van kettingzagen, beitels, hamers en andere gereedschappen maakten de deelnemers beelden uit vijf transparante blokken ijs van 125 kilo.

Op zaterdag 6 januari 2018 werd in Scheveningen het NK Icecarving gehouden. Met behulp van kettingzagen, beitels, hamers en andere gereedschappen maakten de 20 teams beelden uit vijf transparante blokken ijs van 125 kilo. De basis bestaat uit droogijs (min 180 graden!) en water, waarmee ze stukken ijs aan elkaar kunnen plakken. Alle teams startten vroeg en klokslag 16.00 uur werden alle gereedschappen neergelegd. Hierna heeft de jury de beelden beoordeeld op de ingeleverde schets, de eerste aanblik van het resultaat, de moeilijkheidsgraad van het beeld, het gebruik van het ijs en het gebruik van de werkplek. Het winnende beeld is gemaakt door het Dolmar Carving team, bestaande uit Sander en Rik Boom uit Wenum-Wiesel. Zij mogen zich een jaar Nederlands kampioen Icecarving noemen. De jury was zeer te spreken over de vis: 'Het is een spectaculair beeld. Er is veel moois gemaakt, maar deze springt er echt uit.' De carvers maakten een griezelige lantaarnvis (foto). Collega carvers kiezen voor de zogenaamde Carvers Choice en ook daar is het Dolmar Carving Team als winnaar uitgekomen.

Op de vraag hoe hebben ze dit voor elkaar kregen antwoord Rik: ‘een beetje geluk en een goede voorbereiding.’ Sander geeft als volgende doel: ’we komen volgend jaar terug om de titel te verdedigen natuurlijk. Het was een hele uitdaging dit jaar met het weer, veel wind en een te hoge temperatuur.’ Waar komt het ontwerp van de vis vandaan? ‘Wij komen zelf van de Veluwe en als wij richting zee gaan, dan denken we aan vis. Deze sprak ons aan omdat hij veel expressie heeft. Met ijs kun je met meerdere stukken iets opbouwen en dat is goed gelukt met deze lantaarnvis. Ijs werkt heel anders dan woodcarving,’ aldus Sander Boom.