Dolmar machines werken ook op E10 brandstof

Dolmar machines werken ook op E10 brandstof

Sinds 1 oktober 2019 zijn alle tankstations verplicht om E10 brandstof aan te bieden. Daarnaast vervalt ook de "oude" naam EURO-95/98 aan de pomp en wordt vervangen door E5.

Met deze nieuwe namen is er dadelijk in heel Europa eenheid. Bij de nieuwe E10 brandstof wordt er 10% bio-ethanol toegevoegd wat beter is voor het milieu. Daarnaast heeft E10 ook minder CO2 uitstoot dan E5. De 4-takt machines van Dolmar en Makita kunnen zonder problemen op deze nieuwe brandstof draaien. Wel moet je in de gaten houden, dat door het hogere gehalte aan alcohol de E10 sneller verouderd, namelijk al na 3 maanden. Natuurlijk is het gebruik van 4-takt alkylaatbrandstoffen een nog betere oplossing, waarbij ook de houdbaarheid van ongeveer 5 jaar voor de tuin- en parksector een uitkomst biedt. Berg je de machine op voor de winter? Gebruik dan ook alkylaatbrandstof.

2-Takt machines
Voor de 2-takt machines is het via de ARBO geregeld dat je zo schoon mogelijke machines moet aanbieden aan je personeel. Het zelf mengen van 2-takt brandstof is niet meer toegestaan. Makita adviseert om voor deze machines de 2-takt alkylaatbrandstoffen (1:50) te gebruiken. Is het voor oudere machines noodzakelijk om zelf te mengen omdat de standaard mengverhouding van 1:50 te schraal is, gebruik dan E5 (was EURO-95/98), samen met de voorgeschreven kwaliteit  mengolie. Met name de oudere machines kunnen de veranderde samenstelling van de E10 brandstof niet behappen en lopen daardoor kapot.